אדריכלות בית פרטי - שאלות ותשובות
יוצאים לתכנן את ביתכם? מרגש!
הנה אוסף שאלות ששמענו מלקוחות שלנו הבונים בית פרטי, וחשבנו שיעזרו גם לכם להתכונן.
(יש לכם שאלות נוספות? אנחנו במצב רוח לענות גם עליהן😊)
כמה זמן לוקח לבנות בית?
תכנון בית וקבלת היתר בנייה אורכים על פי רוב כשישה עד תשעה חודשים. בניית בית בבניה קונבנציונאלית אורכת כשנה, ובבניה מתקדמת כשלושה עד שישה חודשים. בסך הכול, מרגע תחילת התכנון ועד הזמנת המובילים יש לצפות לתהליך של כשנתיים.
מתי משלמים על הבית?
מתחילת הדרך ועד קבלת היתר בניה, אתם צפויים להוצאות של תכנון ראשוני ואגרות אשר סכומן הצפוי הנו כ- 5% מעלות הפרויקט כולו. לאחר ההיתר (החל מחצי שנה מיום ההתחלה) יש לשלם בעבור בניית השלד, שהנו כ-30% מהעלות הכוללת. במהלך השנה-שנה וחצי שלאחר מכן, מתווספות עלויות הגמר, פיתוח השטח והתכנון המפורט.
האם ישנן עוד עלויות תכנון מעבר לתכנון האדריכלי?
בשביל שתדעו להיערך היטב, הנה כמה עלויות אצבע משוערות למתכננים נוספים בפרויקט (הכול בהתאם לצורך):
מודד (2500 ₪)
קונסטרוקטור (50-70 ₪ למ"ר)
יועץ קרקע (3000-5000 ₪ - תלוי בצורך בקידוח)
מהנדס אינסטלציה לנספח סניטרי (2500 ₪)
עלויות דפוס ושליחויות (1000 ₪)
אדריכל נוף (2500 ₪ לבית פרטי במגרש של כ-500 מ"ר)
יועץ משכנתא (5000-7000 ₪)
מתי עלינו לבחור קבלן?
מומלץ לבחור קבלן רק לאחר הפקת תכניות עבודה מפורטות. כך תוכלו לקבל הצעות מחיר אמיתיות המשקפות את המציאות, ולא הצעה כללית שעשויה לגדול ולהתנפח בהמשך הדרך. תכניות העבודה מופקות על ידי האדריכל והמהנדס לאחר קבלת היתר בניה.
איך לבחור קבלן טוב ואמין?
אנו נסייע לכם לבחור קבלנים מההיכרות שלנו, אך ככלל ההמלצה היא לקחת קבלן רשום. בקשו לבקר בשניים שלושה פרויקטים, עדיף כאלה שכבר עברו חורף או שניים. אנו נשמח לתת את דעתנו על מבנים קיימים. בקבלנים ובענף הבניה בכלל – הזול תמיד עולה ביוקר.
מה זה קבלן "מפתח" ומה היתרונות שלו?
קבלן מפתח מרכז תחתיו את כל הקבלנים ובעלי המקצוע המעורבים בתהליך. משלב החפירות והשלד – ועד לגמר. היתרון של קבלן מפתח הוא באחריות הכוללת על התיאום בין המבצעים השונים, ובעובדה שלכם יש שקט נפשי. העלות? 100,000 ₪ בממוצע לבית פרטי.
שמעתי על אנשים שקונים חומרי גמר בסין. האם זה כדאי?
בתנאי שאתם יודעים מה אתם מכניסים הביתה. קנייה בסין של חיפויים, ריצופים, רעפים, כלי סניטציה ותאורה, מפסקים לחשמל, חלונות ואלומיניום, דלתות ועוד יכולים לחסוך כסף רב, אך מצאנו שני ליקויים אפשריים בתהליך זה: קניית חומרים רעילים או שאינם עומדים בתקני בטיחות ועמידות, ובחירה משיקולים לא נכונים שיכולים להופיע ב-"טירוף הקניות" שמאפיין את המסעות לסין. אם תרצו לטוס לסין או להזמין משם מכולה – אנו נדריך אתכם היטב מה לבחור ואיך לבחור מכל משפחת מוצרים.
האם ניתן לשלב בבית שלנו משרד או יחידה עם כניסה נפרדת?
זה תלוי בתכנית היישוב / עיר שתקפה למגרש שלכם (ידועה בשם תב"ע – תכנית בינוי עיר). כאדריכלים נקרא ונפרש עבורכם את התב"ע וההנחיות הרלוונטיות, דבר שלעיתים עשוי להיות מבלבל.
מה הם השלבים העיקריים בבניה?
בנית בית הנו תהליך מורכב ובו שלבים רבים, אך ניתן לחלקם לשלושה שלבים עיקריים: תכנון ראשוני, רישוי והיתרים, ביצוע. גם את שלב הביצוע נהוג לחלק לשלב הקמת השלד, ושלב הגמר.
האם אנחנו צריכם גם מעצב/ת פנים?
באופן מסורתי, אדריכל מתכנן את הבית כולו מחוץ ומפנים. כיום ניתן "להפריד רשויות", ולשכור מעצב/ת פנים בנוסף לאדריכל/ית. מעבר לעלויות הגבוהות יותר, יש לדעת שמעצב נפרד לא תמיד יקלע לחשיבה שנעשתה בתכנון האדריכלי. ההמלצה שלנו היא לעצב את פנים הבית כחלק מהתפיסה הכוללת של המעטפת. עיצוב הפנים כולל התייחסות לריצוף, הנמכות תקרה, תאורה, מטבח, כלים סניטריים ועוד.
האם כדאי לשכור אדריכל נוף?
חוץ הבית הנו חלק אינטגרלי מהתכנון. בתכנון שלנו אנו שמים דגש על הקשר בין הפנים לחוץ מכל כיווני הבית. אנו מתכננים סוגי עצים ומיקומם, מיקומי שבילים, ניקוז, פיתוח שטח, מיקומי בריכות, פרגולות גדרות ושערים. אם תרצו אלמנטים מיוחדים ונוספים, נייעץ לכם האם כדאי לשכור מתכנן נוף חיצוני.
האם נכון כי בעיות איטום ונזילות נפוצות בבתים חדשים?
מים הם אתגר רציני בכל מבנה, ובעיות של איטום ונזילות נובעות משני גורמים: תכנון לקוי, וביצוע לקוי. בשלב התכנון, אנו בשיתוף עם מהנדס השלד עושים את המיטב על מנת להרחיק מים מן המבנה ולדאוג לניקוז מספק. בשלב הביצוע, המלצתנו העיקרית היא לבחור בקבלן רשום, אשר יודע לתת פתרונות מקצועיים ואיכותיים למקומות מועדים לפורענות. במצבים מורכבים, נמליץ על שכירת יועץ איטום.
איך אדע שמה שתתכננו יהיה לטעמנו?
פעם אדריכלים הכינו שרטוטים טכניים, והלקוח קיבל את המוצר המוגמר כמעט בעל כורחו. אנחנו רואים בתהליך התכנון חוויה חשובה ומרגשת בפני עצמה. מתחילת הדרך נציג לכם הדמיות תלת ממדיות של הבית מבחוץ ומבפנים, בשביל לשתף אתכם בתהליך התכנוני באופן מלא. לא נצא להיתר בנייה ללא שביעות רצון מלאה שלכם מהתכנון והעיצוב!
מה יהיה השלב הראשון?
אנו כאדריכלים נפעל תחילה בשני ערוצים במקביל: נשב אתכם על הכנת פרוגרמה מפורטת המכילה את החלומות, הצרכים, הטעם האישי שלכם והתקציב, על מנת ליצור בית שהנו חוויה כוללת מותאמת עבורכם. לפגישה זו עליכם לבוא מוכנים בעיקר עם החלומות הכי רחוקים שלכם, ואפשר גם עם כמה תמונות / רעיונות שמייצגים את הסגנון או הטעם האישי. במקביל, נפנה אל רשות התכנון הרלוונטית על מנת להתחיל את הליך הרישוי ולקבל תיק מידע תכנוני.
מה היא בניה ירוקה ומה היתרונות שלה?
מכירים בתים קרים מאד בחורף? גרים בבית שבו המזגן פעול בקיץ ללא הפסקה? האם אתם בטוחים שהחומרים מהם עשוי הבית שלכם אינם פולטים רעלים ומזהמים? בניה ירוקה הנה גישה כוללת לתהליך הבנייה, ומתייחסת לבריאות שלכם ולבריאות הסביבה. בית ירוק הוא נוח יותר לשהייה ולשינה, בריא יותר ופוגע פחות בשכונה ובעיר. בית ירוק חוסך כ-30% מעלויות החימום והקירור השנתיות, לפחות.
האם בניה ירוקה יקרה יותר מבנייה רגילה?
אנחנו מאמינים שבנייה ירוקה מתחילה בידע, ולא בכסף. תכנון נכון של הפתחים בבית למשל, יבטיח אור ואוורור טבעיים, ללא הוספת שקל אחד נוסף. בהמשך תוכלו לבחור האם לעבות את בידוד הקירות או לבחור בזגוגיות מיוחדות, שם כמובן תהיה תוספת עלויות מסוימת, לרוב עד 30%.
האם אפשר לבנות בית חסכוני בחשמל ובמים?
באמצעות שיטות תכנון ירוק ובנייה ירוקה אפשר להוזיל את העלות השנתית לחימום וקירור בכ-30%. זה יכול להגיע לחסכון של אלפי שקלים בשנה. לגבי מים – ניתן לתכנן מערכת מחזור מים אפורים להשקיית הגינה. המערכת עולה כ-20,000 ₪, ויכולה לחסוך במי השקיה בטווח הארוך. מומלץ בעיקר לגינות גדולות.
שמענו על זוגות שהתגרשו לאחר בניית ביתם. כמה זה נכון?
כבן למשפחה שבנתה את ביתה, אני יכול להעיד שתהליך בניית בית הוא "פרויקט חיים" מורכב ועתיר מתחים. מאידך, כאשר התהליך מנוהל נכון על ידי אדריכל יצירתי ובעל רגישות גבוהה, זו יכולה להיות תקופה מעצימה ומחזקת מאד. חשוב בעיני לשתף את כל בני המשפחה בתהליך, בהתאם לגילם ולהבנתם. עוד חשוב להיעזר בנו עם תכנון תקציב מפורט ככל הניתן, בכדי למנוע הפתעות כלכליות בלתי נעימות.
שמעתי על "בניה קלה", האם זה יכול לחסוך לי כסף?
המושג "בנייה קלה" מבלבל. ככלל, ישנן שיטות בניה מתועשות או שיטות של שלד פלדה דקת-דופן, המוזילות את עלות הבנייה משמעותית. יחד עם זאת, אם בוחרים בשיטה המבטיחה איכות, נוחות ועמידות לאורך שנים, המחירים משתווים לעלות בניה קונבנציונאלית.
מה ההבדל בין אדריכל למהנדס בניין?
האדריכל הוא המנצח על תזמורת הבנייה. אדריכל ייקח את החלומות והצרכים שלכם, ויימזג אותם עם נתוני המגרש, החוקים השונים, מסגרת התקציב ושיטת הבנייה. האדריכל גם אמון על המראה של כל חזית וכל פינה בבית, וכן על השפעת הבית על השכונה והסביבה. מהנדס בניין דואג שהבית יעמוד על תילו למשך חמישים שנה. המהנדס יקבע את סוג היסודות, הרכב הבטון וכמות הברזל.
מה ההבדל בין אדריכל, ארכיטקט והנדסאי אדריכלות?
אדריכל וארכיטקט זה אותו הדבר בשתי שפות שונות. אדריכלים בישראל לומדים לתואר "אדריכל" שמשכו 5-6 שנים, ולאחריו עוברים התמחות במשרדים נבחרים עוד 3 שנים נוספות. הנדסאי אדריכלות, אף שמבחינה חוקית מורשה לתכנן לכם את הבית, לומד כשנתיים בלבד, ללא צורך בהתמחות.
האם בניית בית כרוכה בהרבה ביורוקרטיה?
בניית בית כרוכה בלא מעט ביורוקרטיה. יחד עם זאת, אנחנו לוקחים על עצמנו חלק מהתהליכים היותר מורכבים בפרויקט, בהם תיק המידע והגשת בקשה לרישוי, אישור הממ"ד מול הג"א ועוד. אם יהיה עליכם לעשות דברים מסוימים בעצמכם (תשלום אגרות למשל), אנו ננחה אתכם באופן מפורט בכל שלב.
Komentarai